Film kijken tijdens het eten of niet?

Film kijken tijdens het eten of niet?

Kunnen we het erover eens zijn dat jonge kinderen vaak niet makkelijk zijn met eten? Óf ze lusten iets niet, óf ze kunnen niet stil zitten door te veel energie en te weinig focus, waarna hun eten koud wordt en ze het niet meer willen. In plaats van te eten, speelt een kind van nature veel liever. Met het eten bijvoorbeeld. Het lijkt dan ook makkelijker om je kind tijdens het eten een tablet voor te schotelen, iets op te zetten wat hij of zij leuk vindt, en hem of haar wanneer nodig aan te sporen het bordje leeg te eten. Voordat je dit als de gouden regel ziet, wil je misschien eerst weten wat hiervan de gevolgen zijn voor jou en je kind.
 

Film kijken tijdens het, ja of nee?

Hoewel het een gemakkelijke manier is om je kind met een film af te leiden tijdens het eten, kan dit negatieve gevolgen hebben voor diens voedingsgewoonten. Het is dus niet raadzaam om afleiding zoals tv, telefoon of tablet te gebruiken om je kind aan het eten te krijgen. Door de afleiding maken de hersenen van je kind geen nieuwe herinneringen aan tijdens het eten. 

Doordat je kleine het eten niet goed registreert tijdens het kijken ontstaat de neiging tot overeten. Eten met afleiding voorkomt dat je kind naar zijn of haar lichaam luistert en beseft of hij of zij nog honger heeft óf vol is.
 

De gevolgen van schermtijd tijdens het eten

Als schermtijd een gewoonte wordt voor je kind tijdens de maaltijd, verhoogt dat niet alleen de algemene blootstelling aan beeldschermen, maar beïnvloedt het ook het eetgedrag van je kind. Schermtijd is gekoppeld aan een lage groente- en fruitconsumptie en een hoge consumptie van ongezonde snacks zoals chips, koekjes en chocolade.

Gewenning aan schermtijd is ook zorgelijk. In het algemeen kan te veel schermtijd zorgen voor een vertraging in de taalontwikkeling, de vermindering van sociale vaardigheden, slechte emotionele regulatie en verminderde prestaties op school. In feite belemmeren gadgets het leren door zintuiglijke ervaringen te beperken.


Maximale schermtijd per dag

Is jouw kind tussen 2 en 4 jaar oud, dan is het verstandig om een maximum van één uur per dag aan te houden. Daarna is het maximum twee uur. Minder is altijd beter, want kinderen die meer kijken dan het maximum kunnen hun energie vaak niet kwijt, snacken te veel en bewegen te weinig. Hierdoor neemt de kans op overgewicht toe. Ook slechter slapen als gevolg van blauw licht van het beeldscherm ligt op de loer.

Om de gezondheid van je kind op peil te houden adviseren oog- en rugexperts minstens twee uur per dag buitenspeeltijd. Als je kind van school thuiskomt en direct achter een scherm gaat zitten, haalt hij of zij dit niet. Om bijziendheid te voorkomen zou je kind ook iedere twintig minuten achter een scherm even in de verte moeten kijken.
 

Beweging maakt hongerig

Als ouder kun jij je kind zoveel mogelijk aanmoedigen om buiten te spelen. Het gebruik van energie helpt ook om eetlust op te wekken, waardoor hij of zij beter eet zonder dat hier afleiding voor nodig is. Daarnaast helpt het om op vaste tijdstippen lekkere, gezonde voeding voor te schotelen.

 

Belangrijk is om je kind bewust te maken van zijn of haar behoeften en dat je kind een gezonde relatie met voeding ontwikkelt. Dit kun je doen door middel van spel, een actieve levensstijl en evenwichtige maaltijden. Creëer gezonde speelroutines voor je kind om zijn of haar verbeelding en creativiteit te prikkelen. Dit beïnvloedt niet alleen de metabolisme, maar zorgt ervoor dat je kind ook niet zo afhankelijk wordt van beeldschermen. 
 

Sociale ontwikkeling en familiewaarden

Uiteindelijk is het handig als je kind zo snel mogelijk zelfstandig wordt en zelf afwegingen maakt. Het is belangrijk om, zodra je kind dit kan, je kind zelf te laten eten. De zelfstandigheid om zelf eten op te dienen en te eten geeft hen meer verantwoordelijkheid en stimulans. Dwing je kind ook niet om meer te eten, maar leer hem of haar te eten wanneer hij of zij honger heeft. Door de afwezigheid van een scherm zal je kind bewust blijven van het voedsel dat hij of zij eet en leren luisteren naar de lichamelijke signalen die hem of haar vertellen dat hij of zij vol zit. 

De afwezigheid van beeldschermen laat ook meer ruimte om tijdens het eten met elkaar te verbinden. Verwijder de gadgets en geef je kind jouw volledige aandacht. Geef het goede voorbeeld door als eerste jouw telefoon weg te leggen. Leer je kind dat maaltijden gaan over eten en familiegesprekken. Deel ervaringen, bespreek onderwerpen of maak plannen voor gezamenlijke activiteiten. Zo heeft je kind vanzelf geen behoefte aan schermen voor vermaak en afleiding. Jij en het gezin zijn voor je kind veel leuker! Dit is goed voor de sociale ontwikkeling van je kind, waar hij of zij later veel profijt van zal hebben.