GGD test nu ook kinderen zonder coronaklachten
Ook kinderen zonder coronaklachten kunnen nu bij GGD Zaanstreek-Waterland terecht voor een coronatest, volgens het beleid van de overheid. Hiervoor gebruikt GGD Zaanstreek-Waterland de PCR-test.
In deze 3 situaties krijgen ouders het advies hun kind te laten testen:
- Als je kind corona-gerelateerde klachten heeft. Het advies is om je kind dan zo snel mogelijk te laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft je kind binnen en houdt zoveel mogelijk afstand van de huisgenoten. Kinderen tot 4 jaar hoeven dit niet te doen.
- Als je kind in quarantaine moet, omdat de juf of meester of een ander kind uit de klas/groep positief getest is. Deze kinderen moeten eigenlijk 10 dagen in quarantaine blijven. Ze mogen na 5 dagen een coronatest laten doen. Bij een negatieve testuitslag mogen ze eerder uit quarantaine.
- Als je kind na een bron- en contactonderzoek is aangewezen als nauw contact en om die reden in quarantaine moeten. Bijvoorbeeld iemand anders uit het gezin of het beste vriendje uit de klas waarmee hij gisteren nog heeft gespeeld, blijkt corona te hebben. Het advies van de overheid is om deze kinderen ten eerste zo snel mogelijk te laten testen en daarna, na een negatieve uitslag, ook nog eens op dag 5. Als de testuitslag na dag 5 weer negatief blijkt te zijn, mag de quarantaine stoppen.
Testmethoden
GGD Zaanstreek-Waterland gebruikt de PCR-test om kinderen op corona te testen. Er zijn een paar GGD’en die gebruik maken van de Sabbelwat. Dat is een ander soort testmethode waarbij een kind aan een sponsje op een stokje moet sabbelen om 2 ml. speeksel op te kunnen vangen. In de praktijk blijkt dat een kind vaak langer dan een kwartier moet sabbelen om voldoende speeksel op te vangen. Daarmee is deze manier niet kindvriendelijker dan de veel gebruikte PCR-test. Extra nadeel van deze methode is dat de testresultaten apart onderzocht moeten worden. De testuitslag kan daarom langer op zich laten wachten.
Naast de Sabbelwat heb je misschien ook gehoord van een blaas- of ademtest. Dit klinkt voor kinderen natuurlijk als de perfecte test. Helaas is deze test nu nog alleen geschikt voor volwassenen. Op dit moment vindt er onderzoek plaats naar de geschiktheid van deze test voor kinderen en naar minder invasieve testmethoden.
Kijk voor meer informatie over de verschillende testmethoden op de website van de Rijksoverheid.