Zonbescherming
De zon geeft vaak een ontspannen en plezierig gevoel. Ook draagt de zon bij aan de vorming van vitamine D, wat gunstige effecten heeft. Het is belangrijk dat je jezelf en je kind goed beschermt tegen zon en Uv-straling. Daarmee beperkt je het risico op huidkanker. Hoe kun je je kind het beste beschermen tegen de zon? Door te voorkomen dat je kind verbrandt. En dat betekent weren, kleren en smeren!
Weren
De zonkracht is tussen 12 en 3 uur het hoogst. De huid verbrandt dan sneller. Hou daarom in die tijd je kind uit de zon. In de schaduw is de zonkracht minder hoog en het zorgt voor verkoeling. Maar let op, ook in de schaduw kan je verbranden. Dus smeer je kind ook dan goed in. Is je kind nog een baby? Kinderen tot 1 jaar houd je het best zoveel mogelijk uit de zon. Ga je toch met je baby naar buiten? Zorg dan voor een plekje in de schaduw of onder een parasol.
Tips
- Ga tussen 12 en 3 naar binnen. Of zoek een schaduwplek op
- Ook in de schaduw kun je verbranden, bijvoorbeeld onder een parasol. Wist je dat de zonstraling in de schaduw nog 80% aanwezig is? Smeer je kind dus ook in de schaduw goed in met een zonnebrandcrème
- Ligt je baby in de kinderwagen? Houd de kap naar beneden en gebruik een parasol. Zo is er schaduw en voldoende ventilatie. Leg GEEN doek over de kinderwagen. De temperatuur kan dan binnen een half uur stijgen naar maar liefst 34 graden!
- Kinderen zien hoe jij omgaat met bescherming tegen de zon. Geef daarom het goede voorbeeld: ga uit de zon en smeer je goed in.
- Smeer bij alle buitenactiviteiten
- Smeer elke 2 uur. Smeer ook altijd opnieuw wanneer je kind uit het water komt, is afgedroogd of heeft gespeeld en gezweet. Oók als je een waterproof of waterresistent zonnebrandcrème gebruikt.
- Smeer genoeg: de bescherming wordt minder als je dun smeert. Smeer dus dik. Hoeveel zonnebrandcrème je moet smeren ligt natuurlijk aan hoe groot je kind is. Vergeet de oren, lippen en de bovenkant van de voeten niet!
Kleren
Bescherm je kind met (UV-werende) kleding. Gewone, bedekkende en luchtige kleding geeft meestal al een goede bescherming. Denk aan kleding met lange mouwen en pijpen. Een hoedje of een petje zorgen voor goede bescherming voor gezicht, hoofd, nek en oren. Een goede zonnebril beschermt de kwetsbare ogen.
Let wel op: hoe lichter de kleding en hoe dunner de stof, hoe meer uv-straling het doorlaat. Een wit T-shirt bijvoorbeeld beschermt met een SPF (beschermingsfactor) 15. Wordt gewone kleding nat? Dan beschermt het minder goed.
Gaat je kind lang naar buiten? Of is hun huid erg gevoelig? Dan is er speciale UV-werende kleding. Dit is kleding die bijna geen uv-straling doorlaat. Zo kan je kind niet verbranden als het in de zon is.
Smeren
Gebruik zonnebrandcrème met een hoge factor. Gaat je kind de zon in? Dan is het belangrijk dat je je kind goed insmeert met zonnebrandcrème. Daarbij is het belangrijk dat je kiest voor een hoge beschermingsfactor (minstens SPF 30) voor een zonnebrandcrème die naast bescherming tegen UVB-straling ook een UVA-filter heeft.
Zonbescherming: wat is waar en wat niet?
Is de bescherming voor kinderen hetzelfde als voor jou? Is zonnebrandcrème slecht voor je? Ben je beschermd door kleding? En is 1x smeren per dag voldoende? Wij zetten alle feiten en fabels voor je op een rij.
Feit
- Zonbescherming is ook nodig in de schaduw en als het bewolkt is
- Kleding beschermt tegen de zon
- 15-30 minuten in de zon is genoeg om vitamine D aan te maken
- Een goedkope zonnebrandcrème beschermt net zo goed als een duur merk
- Zonnebrandcrème is beperkt houdbaar
- Met een donkere huidskleur moet je ook smeren
Fabel
- Mijn kind heeft dezelfde zonbescherming nodig als ik
- Op een koude dag kan ik niet verbranden
- Je hebt de zonnebank nodig voor vitamine D
- Ik kan niet verbranden als ik achter glas zit
- Zonnebrandcrème is kankerverwekkend
- 1x per dag smeren is voldoende
- Met factor 50 word je niet bruin
- Met een waterproof zonnebrandcrème hoef ik maar 1x per dag te smeren
______________________________________________
Bronnen
Jongjgz: zo bescherm je je kind tegen de zon
NJI Richtlijn: Huidafwijkingen (2012)
Zonkracht en UV
KWF feiten en fabels over zonbescherming