Vapen

Vapen

Wat is vapen?

Vapen betekent dampen. Het is de populaire naam voor het roken van een e-sigaret: een vape. Doordat vapes er leuk uitzien en met allerlei smaakjes verkrijgbaar zijn, zijn ze aantrekkelijk voor steeds jongere kinderen. 

Hoe werkt het?

De meeste wegwerp-vapes zien eruit als een markeerstift. Er zit een vloeistof in (e-liquid), die wordt verwarmd. De damp, die daardoor ontstaat, adem je in alsof je een sigaret rookt. In de vloeistof zit geen tabak, maar meestal wel nicotine en andere schadelijke stoffen. Een vape bevat ongeveer 500 pufjes.

Ongezond

Kinderen en jongeren denken niet snel dat vapen schadelijk is. Dat komt door de smaakjes en omdat vapen niet stinkt. Hierdoor lijkt vapen een ‘gezond’ alternatief voor roken. Uit onderzoek is gebleken dat naast het hoge verslavingsrisico  de damp van vapen ook veel schadelijke stoffen bevat. Deze kunnen de longen irriteren en beschadigen. Ook de vapes zonder nicotine zijn schadelijk.

Daarnaast kan je kind last krijgen van hartkloppingen, duizeligheid, een hoge bloeddruk en zelfs epileptische aanvallen. Vapen is dus niet onschuldig.

Veel schadelijker dan gedacht

Door vapen komen de schadelijke stoffen via de longen in het hele lichaam terecht. Uit studie is gebleken dat vapen  het risico op blootstelling aan zware metalen verhoogt, zoals lood, uranium en cadmium. Blootstelling aan deze metalen kan leiden tot cognitieve stoornissen, gedragsstoornissen en ademhalingscomplicaties bij kinderen. Lood heeft vooral invloed op hart en bloedvaten en de hersenen, cadmium wordt in verband gebracht met verschillende soorten kanker. Om deze gevaren onder de aandacht te brengen heeft een groep artsen recentelijk een oproep gedeeld onder de naam: ‘Artsen slaan alarm’. Bekijk hier de videooproep. 

Effecten op de hersenen

Vapen met nicotine heeft bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen invloed op de hersenen. Tussen 10 en 24 jaar zijn die nog volop in ontwikkeling. Het deel van de hersenen dat gevoelig is voor beloningen is al wel ontwikkeld. Daarom werken die smaakjes in vapes zo goed. Maar uit onderzoek blijkt dat als kinderen en jongeren nicotine gebruiken, ze later meer kans hebben op:

  • Verslaafd raken aan andere drugs of alcohol;
  • Stemmingsstoornissen, zoals angststoornissen en depressie;
  • Plotseling en zonder nadenken dingen doen;
  • Slecht en minder lang kunnen concentreren.

Praat met je kind

Ga met je kind in gesprek over vapen. Omdat vapen zo populair is, heeft je kind er vast al eens over gehoord. Vraag wat je kind al weet over vapen, of hij kinderen kent die het doen en wat hij daarvan vindt. Leg uit waarom je niet wilt dat je kind gaat vapen. Vertel over de gevolgen en gevaren van vapen, of doe dit met behulp een filmpje of podcast. Vraag je kind hoe zij zou reageren als een vape aangeboden wordt. Leg uit dat ‘nee’ zeggen ook een optie is en je niet mee hoeft te doen. En dat echte vrienden dat accepteren en respecteren.

Ook kun je ook praten over andere factoren. Vapen is behoorlijk prijzig, wil je kind het zakgeld of inkomsten van het bijbaantje aan vapen besteden? En wil je kind vapen omdat 'iedereen het doet'? Groepsdruk kan een rol spelen om te gaan roken, drinken of vapen. Je kind moet leren eigen keuzes te maken en weerbaar te worden. Misschien heeft je kind vragen over stoppen met vapen, of praat liever met een ervaringsdeskundige. Kijk hier voor de verschillende mogelijkheden van ondersteuning bij vragen over, of stoppen met vapen. 

Webinar:

Op 30 mei heeft er een webinar over vapen plaatsgevonden voor alle ouders/verzorgers uit de regio Zaanstreek-Waterland. Hier kan je deze terugkijken:

 

 

______________________________

Luistertips 

(spotify)

Hoe (on)gezond is vapen?

Video

 

______________________________

Bronnen 

 

Hulp nodig of vragen?