Studerende kinderen… wie gaat dat betalen?

girl

Een studie is een goede investering. Dat staat vast. Alleen krijgen studenten tegenwoordig geen steun van de overheid meer om die studie te bekostigen. Lenen is het devies.

Weinig ouders vinden het leuk als hun kind een studieschuld van tienduizenden euro opbouwt, maar hoe moet het anders? Met vier kinderen thuis, is dat ook voor mijzelf een actuele vraag.

Kinderen helpen bij het bekostigen van de studie

Want binnen een jaar of drie gaat de eerste alweer studeren en misschien wel uit huis. Dat valt voor mij wel op te vangen. Maar daarna ook nummer twee, drie en vier? Gemiddeld kost vier jaar studeren inmiddels meer dan 60.000 euro (per kind), heeft het Nibud berekend.

Een heel bedrag en ik ben zeker niet de enige die zich afvraagt hoe je het beste je kind(eren) helpt bij het bekostigen van een studie. En dan heb ik samen met mijn vrouw nog een bovenmodaal inkomen.

Hoe realiseer je mooie plannen?

Nu de basisbeurs is afgeschaft, denken steeds meer mensen er over na hoe zij financieel aan de studie van hun kind kunnen bijdragen. Zet je hiervoor geld opzij, wanneer begin je daarmee en hoe doe je dat precies?

Het Geldplan Studie (klein)kinderen, een online geldplan van Startpunt Geldzaken van het Nibud, laat zien hoeveel geld er nodig is voor een studie. Met deze rekentool kun je berekenen hoeveel je wilt bijdragen, hoeveel je opzij wilt zetten en hoeveel dit gaat opleveren.

Partner in Geldplan

Het bedrijf waar ik aan ben verbonden, FitVermogen, heeft dit Geldplan financieel mogelijk gemaakt. Wij hebben dit gedaan omdat wij mensen willen helpen om hun plannen vorm te geven en hun financiële toekomst zeker te stellen.

Samenwerken met het Nibud is voor ons een fantastische manier om mensen te bereiken met een belangrijke boodschap: met een overheid die steeds minder bijdraagt, moeten we steeds meer zelf nadenken over onze financiële doelen en verantwoordelijkheid nemen om die te bereiken. De studie van je kind of (klein)kind is daar vaak een van.

Meer rendement voor een studiepotje?

Bij FitVermogen hebben we ook onderzocht welke wensen mensen hebben bij het opbouwen van een studiepotje en aan welke voorwaarden zo een opbouw moet voldoen. Het blijkt dat men voor een studiepotje meer rendement wil zien dan de spaarrente. Beleggen is dan een mogelijkheid.

Wij zijn allemaal opgevoed met sparen, maar met de huidige lage spaarrente hoef je daar geen gouden bergen van te verwachten. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het is echter wel een interessante manier om voor de langere termijn geld opzij te zetten, waarbij het risico dat je loopt over de jaren wordt gespreid.

Lees meer over dit onderzoek van CASH en FitVermogen: ‘Doel belangrijker dan winst’

Meer of minder risico

Uit ons onderzoek blijkt verder dat er voor studiekapitaal zeker niet te veel risico mag worden genomen: meer dan voor het afbetalen van een huis, maar aanzienlijk minder dan als je belegt voor een reis of grotere auto.

Mensen geven ook de voorkeur aan een alles-in-een oplossing, maar wel transparant en tegen relatief lage kosten. Terechte wensen die de aanbieders van beleggingsproducten ook ter harte moeten nemen.

 

 

 

 

 

Bron: https://www.nibud.nl/