Prikken of niet
Kinderen boven de 12 mogen zich laten vaccineren tegen Covid-19. Of een kind dat wil hangt vaak ook af van de mening die de ouders hebben over vaccinaties in het algemeen. Al jaren is in het Rijksvaccinatieprogramma een trend te zien dat sommige ouders hun kinderen niet laten vaccineren tegen de bekende infectieziekten zoals mazelen en rode hond. Waar komt dit door en hoe maak je als ouder nu de juiste beslissing?
In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen een gezonde start in het leven krijgen. Vaccinaties tegen besmettelijke infectieziekten horen daarbij. Daarom hoeven ouders niet te betalen voor de vaccinaties. Maar vaccineren is niet verplicht. Als ouder heb je de keuze om je kind niet te laten vaccineren. Voor sommige ouders is die keuze niet vanzelfsprekend. Ze vragen zich af of vaccineren écht wel nodig is en of het niet zelfs ook gevaarlijk kan zijn.
Onzichtbare infectieziekten
Infectieziekten ontstaan door bacteriën en virussen. Sommige bacteriën hebben we nodig, ze helpen ons bijvoorbeeld met het verteren van ons voedsel. Veel virussen zijn onschuldig, maar een klein deel is echt gevaarlijk. Ze kunnen je ziek maken en zich eenvoudig verspreiden. We beschikken gelukkig over een afweersysteem dat ons helpt deze bacteriën of virussen te vernietigen als we besmet raken. Vaak merk je hier niets van of je wordt een beetje ziek met koorts, griep of huiduitslag. Als het virus of de bacterie niet goed tegengehouden kan worden door de eigen afweer, kan het zich vermenigvuldigen en schade veroorzaken in het lichaam waardoor je ernstiger ziek wordt. Deze ernstige ziekten, zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging, kunnen tot blijvende beperkingen leiden. Soms gaan er kinderen dood. Je afweer onthoudt met welke virussen en bacteriën je besmet bent geweest, zodat het een volgende keer sneller en beter kan reageren. Voor jonge kinderen en baby’s zijn alle bacteriën en virussen nog nieuw, het afweersysteem heeft dus nog veel te leren. Vaccinaties zorgen ervoor dat het lichaam op een gecontroleerde manier kennis maakt met deze bacteriën en virussen en op een veilige manier leert ze af te weren.
Waarom is vaccineren belangrijk?
Vergeleken met de situatie van 100 jaar geleden komen veel infectieziekten in Nederland nog nauwelijks voor. Dat is niet alleen het effect van de vaccinaties. We eten gezonder en beschikken over een betere gezondheidszorg en hygiëne. Dat heeft er bij elkaar voor gezorgd dat het aantal kinderen dat in Nederland ernstig ziek wordt door een infectie klein is. Om de 5-10 jaar is er een uitbraak van een ziekte waartegen gevaccineerd wordt, meestal onder groepen die niet zijn ingeënt. Daarom wil de Nederlandse overheid graag dat zoveel mogelijk kinderen worden ingeënt.
Fabels en feiten
Over vaccinaties doen een hoop fabels de ronde. Helaas kunnen die bij ouders tot angst en twijfels leiden én tot de beslissing om niet te laten vaccineren. Maar een kind niet laten vaccineren is niet alleen veel risicovoller voor jouw kind zelf, maar ook voor andere kinderen. Het uitbannen van gevaarlijke infectieziekten werkt namelijk alleen als minimaal 80% van de hele bevolking zich laat vaccineren.
Voor ouders die twijfelen is het belangrijk dat zij zich goed laten informeren en een beslissing te nemen op basis van feiten. Feit is dat een vaccinatie echt alleen maar een klein beetje van het virus bevat waartegen je weerstand wilt opbouwen. Inentingen zijn bewezen effectief in het terugdringen van ziektes, ernstige complicaties, ziekenhuisopnames en sterfgevallen door infectieziekten. Neem voor meer informatie over de risico’s en de voordelen van vaccineren contact op met je huisarts of de GGD.