Met uw kind op vakantie naar het buitenland?

Zomer

Gaat u dit jaar met uw kind(eren) op vakantie naar het Buitenland? Zorg dan dat u goed voorbereid bent en dat u en uw kind(eren) gevaccineerd zijn. Want ook voor landen rond de Middellandse Zee zoals Kroatië, Marokko, Egypte, Turkije, maar ook voor Bulgarije worden vaccinaties o.a. tegen besmettelijke geelzucht (Hepatitis A) geadviseerd.

Kinderen kunnen deze ziekte gemakkelijk oplopen. De ziekte kan zich na terugkomst van vakantie via de toiletten, deurklinken en handdoekjes thuis en op school verspreiden. Hierdoor worden meer kinderen ziek, en vervelender nog: zij nemen het op hun beurt weer mee naar huis met vervelende gevolgen voor de ouders en broertjes/zusjes. Met goede voorbereidingen en een vaccinatie zijn veel gezondheidsproblemen te voorkomen. Meer informatie over geelzucht en andere reis-gerelateerde ziekten vindt u op www.ggdreisvaccinaties.nl/vaccinaties/hepatitis-besmettelijke-geelzucht.

Kijk ook op de website www.ggdreisvaccinaties.nl of er voor het land dat u bezoekt vaccinaties aanbevolen worden. U kunt eenvoudig online een afspraak maken bij GGD Zaanstreek-Waterland.

Onderzoek TNS NIPO
Onderzoek van het TNS NIPO wijst uit dat 1,4 miljoen Nederlanders jaarlijks reizen naar landen waar infectieziekten zoals Hepatitis A nog steeds voorkomen. Ruim 1 miljoen hiervan reist naar dichtbij bestemmingen, zoals Turkije, Kroatië, Marokko en Egypte. Van deze reizigers naar dichtbij bestemmingen gaat 42% (435.000) niet-gevaccineerd op reis. Turkije (47%) en Kroatië (60%) spingen eruit. Opvallende conclusie is dat gezinnen met kinderen vaker onbeschermd op reis gaan dan volwassenen zonder kinderen. Men gaat er onterecht van uit dat de kinderen via het rijksvaccinatieprogramma adequaat beschermd zijn.