Kraamvisite in coronatijd
De medewerkers van Jeugdgezondheid krijgen nu vaak vragen van prille ouders hoe ze om moeten gaan met kraamvisite in deze coronatijd.
De adviezen die GGD Zaanstreek-Waterland geeft zijn gebaseerd op de RIVM richtlijnen vanaf 13 oktober jl:
- Vraag het bezoek om 1,5 meter afstand te houden en ontvang maximaal drie mensen per dag van 13 jaar en ouder.
- Spreek af dat mensen alleen op kraambezoek mogen komen als ze klachtenvrij zijn.
- Het is niet wenselijk om kraamvisite te ontvangen als de kraamverzorgende er is. Sommige kraamzorgaanbieders stellen aanvullende voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers tijdens de kraamtijd. Informeer hiernaar bij jouw kraamzorgaanbieder.
- Laat kraambezoek alleen doorgaan als iedereen gezond is, niemand in de risicogroep valt en niemand (mogelijk) contact heeft gehad met besmette personen. En maak duidelijk wat je wel en niet wilt; bijvoorbeeld knuffelen of zoenen met je baby.
- Zorg voor een goede hygiëne: was vaak je handen, houd afstand, schud geen handen en maak je huis goed schoon.
Kraamvisite wordt raamvisite
Je kunt er ook voor kiezen om geen kraamvisite te ontvangen. Er zijn leuke voorbeelden van raamvisite. Je pasgeboren baby op een afgesproken tijd laten zien via je raam. Het is altijd aan de ouders om te besluiten of er wel of geen bezoek wordt ontvangen.
Stel kraamvisite uit als jij of het kraambezoek:
- (milde) klachten ervaren, zoals hoesten, verkoudheid en koorts.
- contact hebben gehad met een besmet persoon. Heb je onlangs iemand gezien die nu besmet is met het coronavirus? Dan is de kans aanwezig dat je besmet bent geraakt.
- tot de risicogroep behoren. Hierbij gaat het om ouderen (70+), diabeten, hart-, long-, of nierpatiënten, mensen met een verminderde weerstand of hiv-infectie.