Je kind echt zichzelf laten zijn

Je kind echt zichzelf laten zijn

Veel ouders zeggen: “Ik ken mijn kind het best.” Maar is dat wel zo? Misschien is het nóg wel belangrijker dat jouw kind zichzelf het best kent. Weten wie je bent, en je ook zo kunnen gedragen in je omgeving, is belangrijk voor onze mentale gezondheid. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. 
 

Verschillende rollen aannemen

Als mensen nemen we vaak verschillende rollen aan. Zo zijn we met onze geliefden anders dan met collega’s, en met vrienden wéér anders. Maar als die rollen aanvoelen alsof je ook steeds een daadwerkelijk ander persoon speelt, en dus niet jezelf kunt of mag zijn, geeft dat mensen vaak een slecht gevoel. Vooral op langere termijn. 

Om te ontdekken of je kind rollen aanneemt in verschillende situaties, kan je hierover praten met mensen uit de omgeving van je kind. Hoe vindt de docent in de klas dat je kind is? Wat zijn volgens hem of haar typische karaktereigenschappen van je kind? Als daar een heel ander antwoord uitkomt dan wat je thuis bij je kind vindt passen, kan het dus zijn dat je kind in een van de twee situatie een sterke rol aanneemt. Dit kan je natuurlijk ook bespreken bij een vereniging waar je kind bij zit of met de oppas die regelmatig tijd met je kind doorbrengt.  
 

Naar je innerlijke stem luisteren

Je kunt eigenheid stimuleren door je kind aan te moedigen naar zijn of haar innerlijke stem te luisteren. Dit geeft je kind het zelfvertrouwen om, ook als je er niet bij bent, naar die innerlijke stem te luisteren. ‘Innerlijke stem’ klinkt misschien wat vaag, maar waarschijnlijk herken je wel de stem in je hoofd die aangeeft wat je wel of niet leuk, prettig of vervelend vindt. 

Een voorbeeld: wanneer jouw kind thuis vaak liefdevol met poppen speelt en deze goed verzorgt, maar op school juist vaak een reeks kettingbotsingen maakt met de auto’s, kan het zijn dat hij of zij die gevoelige kant niet op school wil laten zien. Juist dan is het goed om thuis vaker te zeggen dat je het zo lief vindt dat je kind goed voor zijn of haar poppen zorgt. Zo leert je kind dat hij of zij thuis zichzelf mag zijn, en wordt het gemakkelijker om dat ergens anders, zoals op school, ook te zijn. 

Door je kind dit nu al aan te leren, wordt het op latere leeftijd ook gemakkelijker hem of haar om dicht bij zichzelf te blijven. Het maakt dat je kind een positiever zelfbeeld heeft en voor zichzelf durft op te komen. Het is dus een belangrijke vaardigheid voor de rest van je leven.