Heitje voor een karweitje; zo pak je dat slim aan

Heitje voor een karweitje; zo pak je dat slim aan

Laat jij je kinderen wel eens klusjes doen voor geld? De meningen over of dit goed is voor een kind zijn nogal verdeeld. Toch is er niks mis mee om een kind te laten wennen aan het idee dat geld niet aan de bomen groeit en dat je het kunt verdienen door te werken. Wil jij je kind een heitje voor een karweitje geven? Dan zijn dit een paar slimme tips om rekening mee te houden.
 

Vanaf welke leeftijd geef je geld voor een klusje?

Het heeft geen zin om een kind onder de vijf allerlei klusjes voor geld te laten doen. Vaak zijn ze nog niet in staat om die verantwoordelijkheid aan te kunnen en is geld voor hen nog een veel te abstract begrip. Vanaf zes jaar beginnen de meeste kinderen het concept ‘geld’ beter te snappen en tonen ze er interesse voor. Vanaf dat moment kun je uitleggen dat je geld meestal niet zomaar krijgt, maar dat je iets moet doen om het te verdienen. Als je kind het leuk vindt om een klusje te doen voor een klein bedrag, dan kun je daarop ingaan. Zo niet, dring het dan niet op.
 

Maak vooraf duidelijke afspraken. 

Als jij start met een nieuwe baan dan heb je met je werkgever een aantal afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld over de werktijden, de kwaliteit van het werk en de beloning die er tegenover staat. Nu hoef je met je kind natuurlijk geen arbeidscontract op te stellen, maar het wel goed om samen vooraf duidelijk af te spreken wat de verwachtingen zijn. Gaat je kind de auto wassen? Leg dan goed uit hoe het moet en dat je bijvoorbeeld verwacht dat ook de velgen worden schoongemaakt en dat de auto na het afspoelen nog even wordt drooggewreven met een zachte doek. Zo weet je kind wanneer het ‘goed’ is en hoeven jullie niet op een later moment te kibbelen over het resultaat.
 

Wat zijn geschikte klusjes?

Welke klusjes je je kind laat doen is onder andere afhankelijk van de leeftijd. Daarbij is het belangrijkste om in te schatten of je kind het klusje veilig zelfstandig kan uitvoeren. Oude kranten wegbrengen of flessen inleveren kunnen bijvoorbeeld leuke ‘heitje voor een karwijtje’-klusjes zijn, maar dan moet je kind wel oud genoeg zijn om bijvoorbeeld zelfstandig de straat over te kunnen steken. Soms is het handig om het eerst een keertje samen te doen zodat je kind weet wat precies de bedoeling is. Belangrijk is ook dat het echt gaat om uitzonderlijke klusjes en niet om dingen die ieder kind nu eenmaal af en toe moet doen zoals tafeldekken of z’n speelgoed opruimen. Het is niet realistisch om hiervoor betaald te krijgen.
 

Geef niet teveel geld

Tot slot de betaling. Zorg dat vooraf duidelijk is welke klusjes iets opleveren en hoeveel. Bepaal het bedrag aan de hand  van de leeftijd van je kind en de moeite die het kost om het klusje te doen. Vergeet daarbij niet dat het erom gaat je kind te leren hoe geld verdiend wordt en niet om het bedrag zelf. Voor een klein klusje en een jong kind is 50 cent vaak al meer dan genoeg. Is je kind wat ouder en het klusje ingewikkelder dan kun je 1 of 2 euro geven. 
 

Geld uitgeven

Je kind kan op deze manier binnen een paar weken best een leuk zakcentje bij elkaar sparen. Vergeet niet om ook met je kind te praten over het omgaan met geld. Je kunt het maar één keer uitgeven dus leer je kind eerst na te denken en te kiezen voor het direct al zijn of haar zuurverdiende centjes weer over de balk gooit. Praat ook over de mogelijkheid om te sparen voor iets groters en duurders. Kan jouw kind genoeg geduld opbrengen om het geld te bewaren?