De rol van oppasopa en oppasoma

Eend

De basis van de opvoeding ligt bij de ouders zelf. Als ouders ben je in principe dé opvoeder. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat oppasopa’s en oppasoma’s ook een bijdrage leveren aan de opvoeding van jouw kind. Ze zijn niet dé opvoeders, maar ‘ook-opvoeders’.

Uit liefde
Als opa en oma oppassen, geef je als ouder een deel van de opvoedverantwoordelijkheid aan je (schoon)ouders. Anders dan bij een school of kinderopvang ligt er bij opa en oma geen uitgebreid pedagogisch beleidsplan klaar. De relatie is ook anders: minder zakelijk, meer uit liefde. Wees daarom ook dankbaar voor hun hulp en besef dat zij in een heel andere tijd hebben opgevoed. Dat is best even wennen!

In gesprek
En: blijf in gesprek. Geef als ouders aan wat je belangrijk vindt en waarom. Binnen die kaders is het wel belangrijk dat opa en oma speelruimte voelen en krijgen om hun eigen regels te bepalen. Heeft één van jullie het gevoel dat het niet lekker loopt? Praat erover met elkaar en maak afspraken over hoe je hiermee verder gaat.

Plan B
Werkt het echt niet? Je kunt ook kiezen voor een alternatieve oppas. Dat is best even spannend, maar het kan de rolverdeling voor jullie allebei makkelijker en duidelijker maken: jij blijft dé opvoeder, zij zijn gewoon lekker opa en oma!

Dit artikel is onderdeel van de campagne 'Opa en oma, bedankt!' Volg ons op Facebook, zet opa en oma in het zonnetje en maak kans op een fotoshoot!