De ''Choking Challenge''
Een 16-jarige jongen uit Arkel is in mei om het leven gekomen tijdens een 'choking challenge': het bewust afknijpen van zuurstof om in een roes te raken. Het is een van de vele ''spellen'' waarmee jongeren elkaar op sociale media uitdagen tot extreem gedrag. Deskundigen denken dat betere voorlichting nodig is.
Het overlijden van de 16-jarige Tim Reynders leek in eerste instantie op suïcide. Doordat de jongen de videocamera van zijn telefoon op zijn laatste handelingen had gericht, heeft justitie echter kunnen uitsluiten dat er sprake was van zelfdoding. Op het filmpje is volgens de politie te zien dat Tim zich verstapte, waarna hij buiten bewustzijn raakte en zichzelf niet meer kon bevrijden uit de badstof ceintuur om zijn nek.
De ouders van het slachtoffer brengen het verhaal naar buiten om anderen te waarschuwen voor de gevaren van internet-challenges.
In het buitenland zijn eerder doden gevallen door experimenten met het wurgspel. Zo overleden in België in 2012 kort na elkaar twee jongens van 10 en 15 jaar oud. Ook met de cinnamon challenge, waarbij tieners zichzelf filmen terwijl ze een lepel kaneel in één keer doorslikken, zijn al ernstige ongelukken gebeurd.
Een 13-jarige jongen uit Hilversum verkeerde end 2015 vijf dagen in coma door zuurstofgebrek na een hap kaneel.
De laatste tijd zijn er ook zorgen ontstaan over de Blue Whale Challenge, een uit Rusland afkomstig ''spel'' waarbij deelnemers via internet opdrachten zouden krijgen van een leider die hen uiteindelijk aanzet tot zelfmoord. Niet zeker is of dit fenomeen echt bestaat of dat dit gebaseerd is op nep-nieuws.
Structureler beleid sociale media
De ouders van Tim Reynders hebben zich er na de dood van hun zoon over verbaasd hoe weinig kennis er is over deelname van jongeren aan gevaarlijke spellen op internet en hoe je voorkomt dat kinderen hierin meegaan.
Peter Nikken, bijzonder hoogleraar mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, denkt ook dat een structureler beleid nodig is om kinderen te leren hoe ze met sociale media omgaan. 'Het internet staat vol met voorbeelden van rare gedragingen en het is in de puberfase vanzelfsprekend dat kinderen dingen uitproberen. In de beeldvorming die jongeren tot zich krijgen, is alleen aandacht voor de positieve effecten van de ''choking challenge'' of het wurgspel, bijvoorbeeld de fantastische roes die ontstaat. Maar als je met kinderen de risico's bespreekt, bijvoorbeeld de kans op hersenbeschadiging of een coma, dan kun je dat beeld wel degelijk bijstellen'.
De Stichting School en Veiligheid adviseert scholen niet elke ''challenge'' afzonderlijk te bespreken in de klas als daar geen aanleiding toe is. 'De kans bestaat dat je jongeren op ideeën brengt of het probleem groter maakt dan het is', zegt een woordvoerster van School en Veiligheid. 'Wij adviseren scholen om met jongeren in gesprek te gaan over hoe je in brede zin omgaat met groepsdruk op sociale media'.
Voor de originele tekst, zie: http://www.volkskrant.nl/binnenland/jongen-dood-na-choking-challenge-op-internet-ouders-waarschuwen~a4500893/
Voor meer informatie over hoe je het gesprek aan kunt gaan met je kind over de ''choking challenge'' of de signalen waaraan je kan zien of je kind het wel of niet doet, zie: http://www.bureaujeugdenmedia.nl/informatie-choking-game-wurgspel/