Buikpijn bij kinderen

Buikpijn bij kinderen

Ieder kind heeft wel eens buikpijn. Dat is niets om je zorgen te maken. Maar wat als je kind heel vaak buikpijn heeft? Hoe kom je erachter wat de oorzaak is en wat je eraan kunt doen?

Buikpijn bij kinderen kan komen door veel verschillende dingen. Bijvoorbeeld door te snel of teveel  eten, door een ontsteking, door verstopping of door een voedselallergie. Van de 10 kinderen heeft er ongeveer 1 regelmatig last van buikpijn. Meisjes vaker dan jongens. Bij ruim de helft van de kinderen met buikpijn blijkt na lichamelijk onderzoek dat er geen duidelijke afwijking is die de klachten verklaart. Bij de andere kinderen is dus wel een oorzaak te vinden.
 

De oorzaak zelf bepalen

In veel gevallen kun je de oorzaak als ouder zelf achterhalen. Bespreek met je kind wanneer het voor het laatst gegeten heeft, wat het gegeten heeft, hoe lang het al buikpijn heeft, wanneer het voor het laatst heeft gepoept. Vraag je kind ook om aan te wijzen waar de pijn precies zit en uit te leggen wat voor soort pijn het is. Voelt het alsof er steeds op een plek met een potlood in wordt geprikt, alsof er iemand op die plek knijpt of als golven die steeds komen en weer gaan?
 

Naar de wc

De meest voorkomende oorzaak van buikpijn bij kinderen is verstopping. Als verstopping de oorzaak is, kan de buikpijn overal in de buik zitten. De pijn voelt meestal als kramp en kan af en toe ook even weggaan. Bij verstopping poept je kind meestal maar een of twee keer per week. Jonge kinderen herkennen soms nog niet goed wanneer ze moeten poepen en houden de ontlasting daardoor te lang op. Zet je kind twee keer per dag op de wc en neem dan even echt de tijd. Geef geen tablet of boekje mee want hierdoor wordt de aandacht van het lichaam afgeleid en komt er niets. Leg je kind uit hoe de aandrang voelt en hoe fijn het is om je lichaam te ontspannen en het gewoon te laten komen.
 

Buikpijn door spanningen of angst

Buikpijn kan ook veroorzaakt worden door spanningen of angst. Drukte, stress en zorgen geven namelijk spanning in de darmen. Sommige kinderen zijn daar extra gevoelig voor en krijgen dan buikpijn. Ook kunnen kinderen spanningen bij hun ouders aanvoelen en ‘reageren’ hierop met buikpijn. Als je kind zich zorgen maakt over de pijn, wordt de pijn soms erger. In dat geval is het belangrijk dat je als ouder rustig blijft en je kind gerust stelt. Praten over zorgen en spanningen kan de druk letterlijk wegnemen, maar er te veel of te vaak over praten kan het juist weer opvoeren. Stel dus wel vragen maar ga je kind niet ondervragen. En stop als je merkt dat hij of zij het lastig vindt om al die gevoelens in woorden uit te drukken.
 

Wanneer naar de dokter

Een stekende pijn rechtsonder in de buik kan wijzen op een blindedarmontsteking. Hoewel dit bij jonge kinderen niet heel vaak voorkomt, moet je bij dit soort klachten het zekere voor het onzekere nemen en contact opnemen met de huisarts. Ook als de pijn heel laag in de buik zit en het kind kramp voelt bij het plassen, moet je een arts raadplegen. De kans bestaat dan dat de pijn veroorzaakt wordt door een blaasontsteking. Tot slot: wanneer buikpijn na 2 dagen niet weg is of erger wordt, je kind meer dan twee dagen diarree heeft, wanneer het koorts krijgt of meerdere keren moet overgeven is het altijd goed om even de huisarts te bellen. Als je kind niet meer plast, snel en kort gaat ademen, verward of suf wordt of snel hoge koorts krijgt, is het zelfs beter om direct naar de spoedpost te gaan.
 

Bron: Thuisarts.nl