Verwennen: wat zijn de grenzen?

kid play

‘Wel de lusten, niet de lasten’ is een bekende uitspraak voor opa’s en oma’s als ze het hebben over kleinkinderen. Ze vinden het vaak heerlijk om eventjes om te passen en iets leuks te gaan doen samen. Toch is het voor veel ouders lastig om hier een weg in te vinden, zeker als opa en oma regelmatig oppassen.

Aan de ene kant gun je je (schoon)ouders gezellige verwenmomenten met hun kleinkinderen, maar om ze iedere week allerlei lekkers toe te stoppen gaat wel wat ver.

Maak afspraken
Vertel dat je begrijpt dat opa’s en oma’s de kleinkinderen graag verwennen en dat dat op zich prima is. Het is fijn dat ze zo gek zijn met hun kleinkinderen! Het is wel belangrijk om afspraken te maken over de mate waarin ze ze verwennen: iedere week een pannenkoekenlunch is niet meer speciaal. Dan mist het ook zijn doel.

Liefde en aandacht
Tot slot: laat je (schoon)ouders weten dat je kinderen vooral heel gelukkig worden van hun liefde en aandacht en niet per se van cadeautjes en snoep.

Dit artikel is onderdeel van de campagne 'Opa en oma, bedankt!' Volg ons op Facebook, zet opa en oma in het zonnetje en maak kans op een fotoshoot!

Bij jou in de buurt

Cursus Bewust Opvoeden
20 oktober 2020