Hoe moet ik onderhandelen met mijn puber?

Onze dochter van 15 zit op de havo en probeert over alles te onderhandelen. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Onderhandelen kunnen ouders en kinderen over bijna alles: zakgeld, hoe laat kinderen thuis moeten komen, , drinken, opruimen, noem maar op.

Het is verstandig om alleen regels te stellen die er echt toe doen. Dat scheelt een paar nutteloze discussies. Je laat pubers ook meer in hun waarde als je er geen punt van maakt als ze geen zoen willen geven, of oorbellen willen dragen, hun haar in een apart kapsel willen dragen of meer make-up willen dragen dan je als ouder zou willen. Accepteer ook dat je kind zo nu en dan experimenteert.

Tips

  • Onderhandelen is vaak een begin. Over belangrijke zaken beslissen de ouders dan nog steeds.
  • Als je kind verder opgroeit, moet je soms dingen verbieden.
  • Een wat oudere puber kan over steeds meer zaken zelf beslissen. Rond hun zestiende of zeventiende jaar kun je jongeren niet blijven verbieden. Afraden en uitleggen waarom kan nog altijd.
  • Een goede tactiek is om vooraf te bedenken hoe je dat gesprek gaat aanpakken en welk moment en welke plek geschikt zijn.

Misschien worden er bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) bijeenkomsten over omgaan met pubers georganiseerd. Daar krijg je tips en wat meer inzicht in hoe een puber in elkaar zit. Ook is het mogelijk een individueel gesprek aan te vragen met een opvoedkundige.

 

Heb je een vraag?