Stoppen met borstvoeding

Jij bepaalt wanneer je gaat stoppen met borstvoeding. Stap voor stap afbouwen is dan het fijnst voor jezelf en voor je baby. Hoe doe je dat?

Stoppen met borstvoeding

Stap voor stap borstvoeding afbouwen

Als de borstvoeding goed loopt, kun je niet van het ene op het andere moment stoppen. Je lichaam moet het maken van de melk (de melkproductie) afbouwen. Als je al langer borstvoeding geeft, kun je er steeds één voeding uithalen en met de andere voedingen doorgaan. Zo bouw je stapje voor stapje af. Stap voor stap de melkproductie afbouwen kun je doen door de borstvoedingen één voor één te vervangen door voeding uit de fles. Je kunt ook natuurlijk afbouwen als je kind vaste voeding gaat eten. Je kind heeft dan minder borstvoeding nodig. Je kunt dan de momenten van borstvoeding langzaam vervangen door momenten van vast eten en drinken. Tot de leeftijd van zes maanden geef je je kind borstvoeding of volledige zuigelingenvoeding uit de fles. Vanaf zes maanden tot een jaar geef je dezelfde zuigelingenvoeding of opvolgmelk. Beide soorten kunstvoeding zijn geschikt en verschillen weinig van elkaar. Na een jaar kun je gewone koemelk geven. Je kunt meer lezen over afbouwen op Borstvoeding.nl.

Stoppen met één voeding

Stop eerst met de voeding die jou het minst goed uitkomt of die je baby het minst makkelijk neemt. Vindt je baby bijvoorbeeld de avondvoeding heel fijn? Stop daar dan nog niet mee. Let op! Wil je stoppen met een voeding? Ga dan niet afkolven, maar haal alleen wat spanning er af, en doe dat iedere dag steeds minder. Een volle borst remt de melkproductie namelijk af. Zo went je lichaam eraan dat er op dat moment van de dag geen moedermelk nodig is.

Stoppen met een tweede voeding

In het begin voelen je borsten vol aan op het tijdstip van de voeding die je overslaat. Wacht een paar  dagen totdat je borsten soepel aanvoelen rond dat tijdstip. Meestal is dat vier tot zeven dagen later. Stop dan pas met een tweede voeding. Kies het liefst niet voor de voeding direct voor of na de voeding waar je net mee bent gestopt. Je kunt deze momenten beter spreiden over de dag. Zo gaan je borsten op de gewenste momenten steeds minder melk aanmaken en zorg je dat de andere voedingen wel blijven zoals ze zijn. Sneller afbouwen kan soms ook, maar dat kan meer klachten geven, zoals pijnlijke plekken of ontstekingen in je borst.

Doorgaan met een paar borstvoedingen per dag

Je kunt ook doorgaan met een paar borstvoedingen per dag, zoals in de avond en ochtend. Je kunt de voedingen overdag dan (langzaam) afbouwen, bijvoorbeeld omdat je op je werk niet wilt of kunt kolven. Zo houd je dan toch een paar momenten om borstvoeding te geven, wat fijn kan zijn voor jou en je baby. De kans is groter dat dit lukt als je al een aantal maanden borstvoeding geeft.

Borstvoeding snel afbouwen

Moet of wil je toch in één keer stoppen met borstvoeding? Geef je baby dan voeding in een fles en kolf op de momenten dat je baby normaal aan de borst zou drinken. Bouw dit rustig af, want als je te snel stopt, kun je last krijgen van stuwing (volle borsten) of zelfs een borstontsteking. Afbouwen kun je rustig doen door iedere keer dat je kolft steeds iets minder melk te kolven. Of door de pauzes tussen het kolven steeds iets langer te maken. Voor vragen hierover kun je terecht bij de Jeugdgezondheidszorg of een lactatiekundige. Op de website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen vind je een lactatiekundige bij jou in je buurt.