Eerst logeren in vertrouwde omgeving
Kinderen vinden het vaak leuk om bij iemand te logeren met wie ze vertrouwd zijn, bijvoorbeeld bij opa en oma. Zeker als kinderen vaker alleen bij opa en oma thuis zijn geweest, zullen ze zich sneller op hun gemak voelen.
Het kan ook helpen als je de eerste keer sámen gaat logeren. Als je kind eerst een keer met jou bij opa en oma of tante heeft gelogeerd, is het de volgende keer alleen minder spannend.
Bereid je kind voor op logeren
Als kinderen voor het eerst gaan logeren, is het verstandig om hen daarop voor te bereiden. Leg rustig uit wat er precies gaat gebeuren en wanneer je je kind weer op komt halen. Daarmee kun je voorkomen dat je kind zenuwachtig of onzeker wordt. Geef ook rustig antwoord op vragen als waarom je kind gaat logeren of waarom het niet bij jou kan blijven.
Gaat je kind bij een vriendje logeren? Doe dat alleen als hij er al eens een middag heeft gespeeld. Zo kent je kind de andere gezinsleden al en weet je kind bijvoorbeeld waar de wc is als het ’s nachts moet plassen.
Andere gewoonten
Andere mensen hebben andere gewoonten en regels. Het is fijn als je kind daardoor niet wordt verrast. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld wel of niet bidden voor het eten, vegetarisch eten, ’s morgens douchen in plaats van ’s avonds of niet douchen, de bedtijd of wel of niet tv-kijken of gamen voor het slapen gaan. Praat met je kind over het respecteren van de gewoonten en regels van het andere gezin. Daar leert het van.
Accepteer zelf ook dat het er in andere gezinnen anders aan toe kan gaan. Hebben jullie belangrijke leefregels, waar je kind zich tijdens het logeren ook aan moet houden? Een voorbeeld is het niet eten van varkensvlees vanwege jullie geloof. Bespreek die regels dan met de ouders waar je kind gaat logeren.
Slaapfeestje
Als kinderen ouder worden, vinden ze het leuk om hun verjaardag te vieren met een pyjamafeest of slaapfeest. Een eerste slaapfeestje is voor veel kinderen enorm spannend. Het kan helpen als je de ouders van het kind dat het feestje geeft vraagt hoe het feestje is gepland. Zo kun je je kind voorbereiden.
Als je kind heel graag een slaapfeestje wil geven, probeer dat dan te doen als hij of zij 10 jaar of ouder is. Voor jonge kinderen zijn dit soort feestjes niet altijd een feestje als er niet of nauwelijks geslapen wordt. Hun slaapritme raakt in de war en de vermoeidheid kan vervelende spanningen geven tussen de kinderen. Kijk ook of je met andere ouders kunt bespreken om dit allemaal nog even uit te stellen. Ook om te voorkomen dat iedereen opeens slaapfeestjes wil geven.
Op kamp
In groep 8 gaan de meeste kinderen met de klas op kamp. Sommige scholen doen dat ook al met lagere klassen. Ook sportverenigingen hebben vaak kampen. Zorg er in ieder geval voor dat zo’n kamp niet de eerste keer is dat je kind buitenshuis slaapt. De eerste keer slapen zonder jou in de buurt is fijner in een vertrouwde omgeving bij familie of vrienden, die je kind goed kent.
Knuffelbeest mee?
Sommige (jonge) kinderen zijn erg gehecht aan hun knuffelbeest. Een knuffeldier werkt kalmerend en biedt troost als je kind heimwee krijgt. Wat oudere kinderen vinden een knuffelbeest meenemen misschien kinderachtig of ze zijn bang dat anderen hen erom zullen uitlachen. Bespreek dit met degene bij wie je kind gaat logeren. Bij een slaapfeestje kan bijvoorbeeld in de uitnodiging juist gevraagd worden een knuffel mee te nemen!
Pak samen met je kind het logeertasje in. Een favoriet voorleesboek of de lievelingspyjama mogen niet ontbreken. Is jouw kind gewend om te slapen bij een nachtlampje, geef dat dan ook mee.
Bellen of appen
Soms vinden kinderen het fijn als je nog even opbelt of appt voordat ze gaan slapen. Bij andere kinderen kan dit juist heimwee oproepen. Als dat zo is, kun je het de volgende keer beter niet doen. Oudere kinderen kunnen bellen of appen ‘kinderachtig’ vinden. Bespreek van tevoren wat je kind zelf graag wil. Blijf zelf rustig als je je kind belt, hoe spannend je het zelf misschien ook vindt.
Voor het slapengaan
Bij jonge kinderen is een
bedritueel belangrijk. Ook als ze gaan logeren is het een goed idee om zoveel mogelijk de volgorde aan te houden die ze thuis gewend zijn. Laat ze bijvoorbeeld eerst de pyjama aantrekken, dan tanden poetsen en vertel vervolgens nog een verhaaltje voor het slapengaan.
Heimwee
Als je kind toch heimwee krijgt, werkt het meestal wel kalmerend als oma of de ouder van het vriendje even met je kind praat over thuis. Misschien vindt je kind het prettig om ook een foto of een ander aandenken van jou bij zich te hebben.
Een enkele keer raakt een kind echt overstuur van heimwee. Als het niet lukt het kind te kalmeren en vertrouwen te geven, dan is er soms geen andere oplossing dan het ophalen. Zorg er dus voor dat dat kan; laat je kind niet voor het eerst logeren als je zelf niet thuis bent.
Doe dat alleen in het uiterste geval, want het zorgt ervoor dat je kind een nare herinnering aan het logeren overhoudt. Het is veel beter als het lukt hem te troosten en gerust te stellen, zodat hij merkt dat hij het aankan en er de volgende keer meer vertrouwen in heeft.