Op of achterop de fiets
Tot de leeftijd van ongeveer 5 jaar zit een kind op de fiets in een achterzitje. Daarna kun je een juniorzitje kopen of een rugleuning met voetsteunen. Of je monteert een extra zadeltje op je fiets. Goede spaakafscherming is daarbij heel belangrijk. Rond deze leeftijd kun je je kind ook leren fietsen, zodat hij of zij minder (vaak) achterop hoeft.
Achterop met rugleuning en voetsteunen
- Monteer de rugleuning op de juiste plek. Als de leuning te ver naar voren zit, heeft je kind geen ruimte; te ver naar achteren geeft kantelgevaar.
- Houd je kind in de gaten. Je kind kan moe worden op de fiets en een rugleuning biedt niet genoeg steun voor een slapend kind.
- Zorg voor spaakafscherming op je fiets. Fietstassen zijn ook geschikt als bescherming, de voeten van je kind kunnen hier dan in.
Extra zadeltje op de fiets
In plaats van een fietszitje kun je ook een klein zadeltje op je fiets vastmaken. Dit kan op zowel heren- als damesfietsen. Zo’n extra zadel is geschikt voor kinderen van ongeveer 3 tot 7 jaar. Let er bij zo'n zadeltje altijd op dat je kind niet met de voeten tussen de spaken van je voorwiel kan komen.
Spaakafscherming
Juniorzitjes, rugleuningen en zadeltjes worden helaas vaak zonder spaakafscherming verkocht, terwijl dit juist voor kinderen met wat langere benen heel belangrijk is.
- Goede spaakafscherming is een hardplastic scherm dat tussen het voetensteuntje en het wiel wordt vastgemaakt. Het is te koop bij de fietsenmaker of in een online webshop. Jasbeschermers zijn te dun en beschermen niet genoeg.
- Controleer met je kind of de voeten niet tussen de spaken kunnen komen. Plaats de spaakafscherming op de groei en controleer deze regelmatig.
- Voetriempjes aan de voetsteunen beschermen niet voldoende. Er is nog altijd een extra hardplastic scherm nodig. De nieuwe fietszitjes hebben dit standaard aan het fietszitje vastzitten.
- Probeer je kind tijdens het fietsen ook te waarschuwen voor scherpe bochten of hobbels.
Zonder zitje achterop de fiets
Kinderen vanaf ongeveer 10 jaar kunnen zonder zitje achter op de fiets. Goede spaakafscherming voorkomt dat de voet van je kind tussen de spaken komt. Omdat je kind snel groeit, is het verstandig om regelmatig te controleren of de spaakafscherming nog op de juiste hoogte hangt.
Doe de Veilig op de fiets-check op
Kinderveiligheid.nl
Zelf fietsen
Je kind fietst eerst op een driewieler of een loopfiets. Op een loopfiets leren kinderen al heel goed om in evenwicht te blijven. Dat is belangrijk voor op een fiets. Vanaf ongeveer 5 jaar kan je kind vaak al op een gewone kinderfiets fietsen. Dit betekent ook dat je kind op de openbare weg mag fietsen.
Het is belangrijk dat je kind een veilige fiets heeft. Laat de fiets daarom regelmatig controleren. Let erop dat de fiets past bij de lengte van je kind. Op websites van fietsenwinkels vind je handige tabellen om de juiste fietsmaat te berekenen. Ook is het belangrijk dat je kind en de fiets goed zichtbaar zijn. De fietsverlichting moet dus goed werken. Als je kind een opvallende kleur jas of een fluorescerend hesje draagt, is je kind ook beter zichtbaar voor de andere weggebruikers.
Daarnaast kun je een fietshelm kopen voor je kind.
Lees meer tips over zelf leren fietsen op
Kinderveiligheid.nl.
Zelfstandig in het verkeer fietsen
Een groot voordeel van zelf fietsen is dat je kind zo leert deel te nemen aan het verkeer. Zelfstandigheid in het verkeer is belangrijk voor kinderen. Door bijvoorbeeld elke dag lopend of fietsend naar school te gaan, leert je kind hoe het in gevaarlijke verkeerssituaties moet reageren. Om te kijken of je kind zelfstandig kan fietsen, kun je op verschillende dingen letten. Bijvoorbeeld wat voor type je kind is, hoe druk het verkeer is en hoeveel fietservaring je kind heeft. Het is heel belangrijk om samen met je kind te oefenen in het verkeer. De meeste kinderen kunnen pas na een aantal jaren zonder volwassene een route fietsen.
Alleen naar school fietsen
Wanneer kan je kind alleen naar school fietsen? Dat hangt af van hoe moeilijk de route naar school is en hoe je kind is. Het is belangrijk dat je kind geconcentreerd is. Als de route naar school makkelijk en rustig is, dan kan je kind eerder zelfstandig naar school, dan wanneer de route lastig of druk is. Fiets de route eerst een paar keer samen met je kind. Praat met je kind over de moeilijke punten in de route. Fiets daarna een keer achter je kind aan, om te kijken hoe je kind het doet. Een nieuwe route, bijvoorbeeld naar sportles, kun je het beste weer apart oefenen met je kind.
Fietsen naar de middelbare school
Als je kind naar de brugklas gaat, is het handig om in de zomervakantie de route naar de nieuwe school een paar keer op de fiets te oefenen. In de jaren daarna leert je kind helemaal zelfstandig door het verkeer te fietsen.