Hooggevoelig of hoogsensitief
We noemen een kind hooggevoelig of hoogsensitief als hij of zij indrukken, gevoelens en ervaringen heftig beleeft. Hoogsensitieve kinderen zijn gevoelig voor prikkels. Ze voelen veel aan, ook van anderen, en hebben van sommige dingen meer last. Als ze overprikkeld zijn, kunnen ze zich terugtrekken. Of boos worden en huilen. Een op de vijf kinderen heeft deze karaktereigenschap. Het is voor deze kinderen heel belangrijk dat ze begrepen worden.
Hooggevoelige kinderen hebben veel emoties
Kinderen kunnen met veel gevoelens op bepaalde gebeurtenissen reageren. Wanneer het om moeilijke of juist heel fijne gebeurtenissen gaat, is dit begrijpelijk en heel normaal. Het laten zien van emoties is per kind en per gebeurtenis verschillend. Soms worden kinderen snel emotioneel, een andere keer reageren ze veel minder sterk. Wanneer de gevoelens heftig of moeilijk zijn voor je kind, of als je kind zich daardoor niet begrepen voelt, dan is je kind misschien hoogsensitief. Misschien herken je dit ook wel bij jezelf of je partner.Wat is hoogsensiviteit?
Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een eigenschap. Er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. Het wordt ook steeds meer geaccepteerd als een eigenschap met mooie kanten. Veel hoogsensitieve kinderen zijn heel creatief. Ze hebben aandacht voor de mensen en wereld om zich heen en hebben veel oog voor detail. Hooggevoelige kinderen letten bijvoorbeeld ook op de toon waarop je iets vraagt en hoe je erbij kijkt. Bij hun antwoord houden ze daar rekening mee. Het heftige omgaan met wat er om hen heen gebeurt, zorgt er ook voor dat hooggevoelige kinderen heel creatief kunnen denken en makkelijk informatie kunnen overzien. Ze maken soms onverwacht slimme opmerkingen. Maar als ze op school te veel prikkels binnenkrijgen, zul je dit minder merken.Hoe herken je hoogsensitieve kinderen?
Als je kind hoogsensitief is, herken je misschien dit bij hem of haar:- stemming van anderen aanvoelen
- moeite met veranderingen, meer dan andere kinderen behoefte aan veiligheid, structuur en duidelijkheid
- eerst bekijken, dan pas doen
- groot rechtvaardigheidsgevoel
- veel vragen stellen, meer waarom- of diepgaande soort vragen
- faalangst
- gevoelig voor harde geluiden, labeltjes in kleding of bepaald voedsel
- huil- en driftbuien
- enorm genieten van mooie dingen, hoe klein ook
Hoe ga je om met je hoogsensitieve kind?
Vertel mensen om jullie heen wat hoogsensitief zijn betekent. De reacties van je kind worden niet altijd begrepen. Mensen kunnen je kind lastig of een aansteller vinden. Zie de mooie kanten van je gevoelige kind.- Zorg dat je je kind begrijpt, dat je kind zich begrepen en ook gehoord voelt.
- Praat met je kind over wat hij of zij meemaakt en waar je kind behoefte aan heeft.
- Rust, Regelmaat en Reinheid zijn voor je hooggevoelige kind extra belangrijk.
- Houd er rekening mee dat nieuwe situaties extra veel indrukken aan je kind kunnen geven.
- Geef je kind ruimte voor het verwerken van alle indrukken en leer hem of haar zichzelf die ruimte te geven.
- Help je kind rustmomenten invoegen en zorg voor een omgeving waar hij of zij kan ontspannen.
- Probeer overprikkeling te voorkomen, maar vermijd niet alle spannende of drukke situaties. Je kind moet er ook mee leren omgaan. En dat gaat steeds beter hoe ouder hij of zij wordt.
- Is je kind overprikkeld en boos? Ga dan samen even lekker stampen op de grond, hard zingen, wild dansen of stoeien.
- Hoe vervelend je het gedrag van je kind soms ook vindt, blijf geduldig en rustig. Vertel je kind hoe je wilt dat hij of zij zich wél gedraagt.
Meer informatie over hooggevoeligheid
- lihsk.nl - Landelijk Informatiepunt Hoog Sensitieve Kinderen