Achternaam
Het is mogelijk om de achternaam van je kind te kiezen. Dit kun je maar een keer kiezen, omdat alle kinderen van dezelfde vader en moeder dezelfde achternaam krijgen.
Achternaam kind getrouwde ouders
Als het kind de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen gehuwde ouders samen de achternaam van hun eerste kind kiezen. Je kunt kiezen voor de achternaam van de moeder, die van de vader en sinds 1 januari 2024 ook voor beide achternamen. Hoe je die combineert, kun je zelf kiezen. Op
Rijksoverheid.nl lees je hier meer over.
Krijg je nog meer kinderen, dan krijgen zij ook die achternaam.
- Als je kiest voor de achternaam van de vader, hoef je dit niet apart aan te geven bij het gemeentehuis. Bij de geboorteaangifte ontvangt jullie kind namelijk automatisch de achternaam van de vader.
- Als je kiest voor de achternaam van de moeder, is het verstandig om dit te doen vóór de geboorte van jullie kind. Je moet namelijk samen naar het gemeentehuis om een handtekening te zetten voor de vaststelling van de achternaam van jullie kind.
Achternaam kind ongetrouwde ouders
Een kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder als de ouders ongehuwd zijn en er ook geen geregistreerd partnerschap is. Dus ook als je een
alleenstaande moeder bent, krijgt je kind je eigen achternaam.
Als je je kind de achternaam wilt geven van de vader of (vanaf 1 januari 2024) een gecombineerde achternaam, moet de vader
het kind eerst erkennen. Vervolgens ga je samen naar de gemeente om de naam van jullie keuze vast te laten stellen. Dit kun je dus het best voor de geboorte van je kind doen. De man die je baby erkent, is of wordt de vader van je baby. Dat staat in de wet. Hij wordt familie van jouw kind. Hij is dan verplicht om voor je kind te zorgen. De man die het kind erkent, hoeft niet de biologische vader te zijn.
In principe kun je slechts eenmaal een keuze maken voor de achternaam van je kinderen, tenzij jullie besluiten om te trouwen. Als je trouwt, is het mogelijk om alsnog de naamskeuze van jullie kinderen te herzien.
Achternaam kind bij duomoeders
Een kind van duomoeders krijgt automatisch de achternaam van de biologische moeder. In sommige situaties is het mogelijk een naamskeuze te maken voor de naam van de niet-biologische moeder of (vanaf 1 januari 2024) een combinatie van de namen.
Keuze achternaam bij adoptie
Als je als echtpaar in Nederland een kind
adopteert, kies je voor het kind de achternaam van de moeder of de vader. Vanaf 1 januari 2024 is ook een combinatie van beide namen mogelijk.
Is je adoptiekind niet je eerste kind, dan krijgt het kind dezelfde naam als je andere kinderen. De vaststelling van de naam gebeurt als de rechter de adoptie bekrachtigt.
Achternaam kind met een dubbele nationaliteit
Wordt een kind in Nederland geboren en heeft het ook een andere nationaliteit, dan wordt de naam naar Nederlands recht vastgesteld. Voor kinderen met een dubbele nationaliteit is naamswijziging aan te vragen in de achternaam die zij volgens het recht van het andere land hebben.