Op reis met baby
Als je op reis gaat met je baby, is het handig je goed voor te bereiden. Hoe voorkom je dat je kind ziek wordt of uitdroogt in een warm land? Welke vaccinaties heeft je baby nodig? Hoe gaat vliegen met een baby?
Infectieziekten in warme landen
In warme landen zijn vaak meer ziektes. Daarom is het belangrijk om van tevoren de huisarts of de afdeling Reizigersvaccinatie van de GGD te vragen welke inentingen je baby nodig heeft. Je baby heeft misschien nog niet alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma gekregen. Vooral jonge kinderen zijn vatbaar voor infectieziektes.Vaccinaties tegen ziektes in andere landen
Als je een verre reis gaat maken, moet je soms tegen bepaalde ziektes ingeënt worden. In veel landen komen ziektes voor die in Nederland niet (meer) voorkomen. Als je een reis hebt geboekt, check dan minimaal 6 weken voor vertrek bij je huisarts, GGD of reizigerspolikliniek welke inentingen nodig zijn. Dat is extra belangrijk als je kind nog jong is en dus kwetsbaar voor infecties. De huisarts, GGD of reizigerspolikliniek kunnen bepalen welke inentingen je nodig hebt. Dat ligt aan het land waar je naar toe gaat en hoe lang je gaat. Informatie over vaccinatie adviezen voor verschillende landen vind je op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering: LCR.nl. Het kan zijn dat je kind dezelfde inentingen krijgt als jij, zoals tegen hepatitis A. Het kan ook zijn dat je kind sommige inentingen juist niet hoeft te krijgen, omdat het bijvoorbeeld al ingeënt is tegen bepaalde ziektes, zoals tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). Als je kind een bepaalde vaccinatie nog niet heeft gehad, zou die vroeger gegeven kunnen worden. Op de website GGD Reisvaccinaties.nl vind je meer informatie.Vliegen met een baby
Vliegen is niet gevaarlijk voor een baby. Probeer wel zo veel mogelijk het gewone ritme van voeden en slapen aan te houden. Als je gaat vliegen met je baby, is het handig om van tevoren te vragen aan de vliegmaatschappij welke regels er zijn voor babyvoeding, (hand)bagage, kinderwagens en maxicosi's. Soms zijn er speciale babybedjes aanwezig, zogenaamde 'bassinets'. Geef kinderen jonger dan twee jaar geen slaapmiddel.Opstijgen en landen met een baby
Tijdens het opstijgen en het landen krijg je meestal last van je oren. Ook je baby kan hier last van krijgen. Laat je baby tijdens het opstijgen en landen slikken of zuigen. Je kunt hem of haar bijvoorbeeld laten drinken of een speen geven.- Is je baby verkouden, geef dan een halfuur voor het opstijgen en landen neusspray.
- Heeft je kind oorontsteking? Overleg dan eerst met de huisarts over wat je het best kunt doen.
Tips voor een veilige vakantie met een baby
- Thuis heb je je huis waarschijnlijk veilig ingericht. Kijk eens door de ogen van je kind rond in je vakantiehuis, kamer of tent. Let op scherpe randen, losse snoeren waar je kind aan kan trekken, stopcontacten, gevaarlijke stoffen onderin (keuken)kasten, trappen.
- Zorg voor een veilige slaapplek. Staan de spijlen in het kinderbed niet verder dan 6,5 cm uit elkaar? Doe ook hier in het bed geen kussen of dekbed!
- Kijk ook buiten: is er een weg in de buurt, die bereikbaar is voor je kind? Is er water? (vijver, sloot of zwembad). Houd je kind dan de hele tijd in de gaten.