Buiten spelen met een telefoon?!

Buiten spelen met een telefoon?!

Vanaf een jaar of zes kunnen kinderen zonder ouderlijk toezicht buiten spelen. Maar je hebt vast gemerkt dat het soms moeilijk is om je kinderen ook echt buiten te laten spelen, omdat ze liever spelletjes spelen op een telefoon. Gelukkig is er dan een simpele truc: combineer die twee. Zo gaat je kind zonder tegenzin naar buiten. Afhankelijk van jouw kind kan je bepalen of dit al kan vanaf 6 jaar, of dat je liever wacht tot je kind 8 of 10 is. 
 

Verkeersregels eerst

Voordat je je kind met telefoon de straat op stuurt, is het belangrijk om het te hebben over verkeersregels en het letten op anderen en het verkeer. Begin bijvoorbeeld een keer samen in een speeltuin of natuurgebied. Daar is minder verkeer en kan je goed observeren of je kind zijn of haar omgeving in de gaten houdt. Gaat dit goed? Dan kan je bijvoorbeeld afspreken dat je kind in de wijk ook buiten met een telefoon kan spelen. Leg dan goed uit dat je een  telefoon alleen gebruikt als je stil staat op een veilig plek zoals de stoep. Maak ook expliciet regels over wat niet mag; zoals midden op de weg stilstaan om naar een telefoon te kijken of langs een drukke straat lopen en naar een telefoon kijken. Door te benadrukken dat dit gevaarlijk is, maar dat jij je kind vertrouwt met de regels die jullie maken, geef je je kind verantwoordelijkheid die hij of zij graag wilt waarmaken. 
 

Buiten ook echt buitenspelen

Om er zeker van te zijn dat je kind buiten ook echt speelt, en niet op de stoep gaat zitten om de gebruikelijke spelletjes te spelen, kan je een timer op bepaalde apps plaatsen. Zo wordt een app onbruikbaar wanneer de tijd op is. Door hier een wachtwoord op te plaatsen, kunnen kinderen de app pas weer gebruiken als dat mag van jou. 

Daarnaast kan je natuurlijk de live locatie van de telefoon aanzetten. Zo weet je zeker dat je kind niet de weg kwijt raakt of op plaatsen komt waarvan jullie hadden afgesproken dat dit niet mocht. Ander voordeel is natuurlijk dat je je kind kunt bereiken tijdens het buitenspelen. 

Zorg trouwens ook dat je kind geen in-app aankopen doet wanneer hij of zij een telefoon gebruikt. Dit geldt voor zowel binnen als buiten. Voor je het weet, kost die game je meer dan je had gewild. 
 

Welke spelletjes spelen? 

Kinderen verzinnen vaak zelf al de gekste spelletjes met een telefoon, zoals het maken van leuke foto’s en filmpjes. Maar er zijn ook een heleboel spelletjes ontwikkeld die kinderen mee naar buiten nemen. Een aantal tips: 

  • Perfect Earth Animals: met deze app vinden je kinderen dierenkaarten. 
  • Geocaching: met deze app gaan je kids op zoek naar verborgen schatten. 
  • Sky Map: ontdek ‘s avonds de sterrenbeelden aan de hand van deze app. 
     

Samen is leuker dan alleen

Je herinnert je het vast nog goed: alleen buiten spelen is vaak niet zo leuk. Dus zorg dat je kind samen met iemand op pad kan. Zijn alle klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes bezet? Overweeg dan om samen een ommetje te maken of een spelletje te doen. Spelen met papa of mama is natuurlijk altijd een cadeautje voor je kinderen.

 

Hulp nodig of vragen?