Jong geleerd, oud gedaan

Jong geleerd, oud gedaan

Opvoeden, het begeleiden van kinderen naar de volwassenheid. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Maar wat zijn nou belangrijke dingen om mee te geven? Hoe zorg je dat jouw kind nu en later goede beslissingen maakt? Denk bijvoorbeeld aan keuzes op het gebied van voeding, gezondheid, geld, maatschappelijk bewustzijn en milieu.

Het uiteindelijke doel van opvoeding is je kind klaarmaken voor de toekomst. Je weet natuurlijk nooit wat de toekomst gaat brengen, maar het is goed als je kind zelfvertrouwen heeft. Dit kun je het best bereiken door optimistisch te zijn. Probeer bijvoorbeeld te focussen op doelen die je kind wil behalen, in plaats van op de dingen die niet goed gaan. Laat hem of haar ook eigen keuzes maken en geef complimenten als iets goed is gegaan. 

Het is natuurlijk belangrijk om dingen aan te leren die je zelf ook belangrijk vindt. Vind je het belangrijk dat zij verantwoord om leren gaan met geld, laat dan zien dat jij soms ook moet sparen voor dingen die je graag wilt, of laat ze kiezen tussen twee dingen die ze graag willen tijdens het boodschappen doen. Zo laat je zien dat geld niet aan bomen groeit en het dus niet iets is waar je onbeperkt toegang tot hebt. Als ze op jonge leeftijd al leren sparen, wordt het voor hen ook makkelijker om later bijvoorbeeld een studie te betalen of een huis te kopen.
 
Daarnaast is het ook belangrijk te denken om hun gezondheid. Het is natuurlijk ideaal als ze lekker aan het spelen zijn op hun tablet of Playstation. Zo heb jij je handen vrij en zij vermaken zich prima. Maar neem ze bijvoorbeeld ook eens mee naar het park, het bos of het strand. Dit is goed voor hun gezondheid, ze komen namelijk buiten en zijn in beweging. Daarnaast is de natuur erg belangrijk voor de gezondheid van mensen in het algemeen, bomen produceren namelijk zuurstof, wat wij weer nodig hebben om te ademen. Steeds meer bossen worden gekapt en dit heeft op de lange termijn slechte gevolgen. Als je kinderen later ouder zijn is er een grote kans dat zij hiermee te maken krijgen. Als zij nooit kennis maken met de natuur en hoe leuk het is, zullen zij ook geen moeite doen om de natuur te redden. Daarom is het belangrijk hen kennis te laten maken met de natuur én het belang ervan. Ga ook het gesprek hierover met ze aan. Op die manier geef je je kind niet alleen nu een gezonde leefstijl mee maar leer je ze ook om hier bewust over na te denken.

Het belangrijkste in de opvoeding van je kind is natuurlijk wel dicht bij jezelf blijven. Geef ze geen dingen mee waar je zelf niet achter staat, maar denk ook aan hun toekomst.