Opstartproblemen - Back to school...

School

De eerste weken van het nieuwe schooljaar zitten er alweer op. Een nieuwe klas, juf of meester en eventueel nieuwe klasgenootjes kunnen heel leuk zijn, maar ook heel spannend.... Zelfs nog na een paar weken.

Opstartproblemen

Back to school...

Op zondagavond was mijn zoontje Mees (8) merkwaardig stil aan tafel. Normaal kletst hij ronduit, maar nu liet hij zijn vierjarige broertje Sem het woord doen. Die vertelde over hoeveel zin hij had om de volgende dag naar school te gaan. Hij mocht voor het eerst naar de ''grote school'' en kwam bij een paar vriendjes in de klas. Wat was hij blij dat hij eindelijk mocht! Hoe langer Sem praatte over de schooldag op maandag, hoe verder Mees verwijderd raakte van alles wat er aan tafel gebeurde. 'S avonds voor het slapen gaan kwam het er dan ook uit: ''Mama, ik wil morgen niet naar school!" riep hij boos door de slaapkamer. Ik was verbaasd, voor zover ik wist vond Mees school altijd heel leuk. Vanwaar deze boze uitspraak? Het lag op het puntje van mijn tong om te zeggen ''Natuurlijk wil je wel, jij vindt school toch altijd heel leuk?'' of ''Ik weet dat de vakantie erg leuk was, maar school is toch ook heel leuk'' of ''Vandaag was een beetje een drukke dag, als je morgen goed geslapen hebt, heb je er waarschijnlijk wel zin in''.

Maar in plaats daarvan zei ik: ''Oh''. "Ja'' zei Mees en hij keek mij verdrietig aan: ''Joep mag een klas overslaan en nu zit hij niet meer bij mij in de klas volgend jaar''. ''Oh'' herhaalde ik, ''Het maakt je verdrietig dat Joep niet meer bij jou in de klas zit, je zou willen dat Joep altijd bij jou in de klas bleef''. Mijn zoontje knikte verdrietig. Het was een tijdje stil. Daarna keek hij mij aan en zei hij: ''Dan ga ik morgen wel met Daan spelen''.

Spannende tijd

Voor kinderen is het begin van het schooljaar vaak een spannende tijd. Een nieuwe klas, nieuwe juffrouw en nieuwe leerstof kan veel energie vragen. Het is in deze tijd erg belangrijk dat er rustig en aandachtig naar ze geluisterd wordt en dat hun gevoelens worden geaccepteerd.

Geen oplossing

Weersta de verleiding om meteen een oplossing voor je kind in te vullen. Geef niet direct advies, hoe verleidelijk het ook is om een kind een kant-en-klare oplossing te bieden. Een kind raakt alleen maar overstuur als je probeert het slechte gevoel weg te stoppen, ook al is dat op een vriendelijke manier.

''Oh''....''hmmm''...''ja, ja''

Erken het kind met een woord als 'oh'....'hmm'....'ja, ja'. Die simpele woorden samen met een houding die laat zien dat je om het kind geeft, maken het mogelijk om eigen gedachten en gevoelens te ontdekken en wellicht zelf met een oplossing te komen.

''Ik begrijp hoe je je voelt''

Vaak geloven kinderen niet als je zegt: 'Ik begrijp hoe je je voelt.' Maar als je de moeite neemt om wat specifieker te zijn dan weet een kind dat je het echt begrijpt. Bijvoorbeeld: 'Zo'n eerste dag op school kan best eng zijn...zoveel nieuwe dingen waar je aan moet wennen.'

Schrijf je nu nog in voor een workshop van How2talk2kids!

De workshops aankomend najaar gaan bijna van start. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar, klik hier om je nog in te schrijven!

Bij jou in de buurt